W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

zaplanowane zniszczenie cywilizacji  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena: Brak ocen
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 2119
Strona:  «   1, 2, 3, 4   »  Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krycha

Post zebrał 180 sat

PostWysłany: 15:18, 08 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Wspieranie totalitaryzmu i zamordyzmu: albo się jest agentem który wspiera system który żywi agenta, albo się jest zastraszonym, bojaźliwym i głupim.

czasem ludzie nie zdają sobie sprawy, jak ich decyzje wpływają na rynki, na trendy, czy kupując szampon do włosów myślisz o tym, że właściciel tej firmy jest odpowiedzialny za brak wody pitnej w Ameryce Płd.? Albo produkuje pestycydy, które są odpowiedzialne za wymieranie pszczół?
Nie chcemy o tym wiedzieć. Taka osoba nie jest "świadomym" agentem wspierającym system.
A jeżeli kupujesz w Lidlu/Biedrze/Kauflandzie itd. to też jesteś osobą żywiącą gada. I co mam zrobić, jeżeli do najbliższego Lewiatana mam 10 km, a jest on totalnie nie po drodze? Staram się kupować w lokalnych sklepach, ale w zasadzie mogę to robić raz w tygodniu.
I co z tego, że o tym wiem? Jaki mam wybór?
Staram się płacić gotówką, ale czasem muszę płacić kartą, np. na bramkach autostradowych. I cały świat już wie kiedy i dokąd jadę. Alternatywą jest płacenie odliczoną gotówką, ale nigdy nie jestem na to przygotowana. I znowu "SYSTEM" wygrywa ze mną, bo jestem wygodnicka.

Cytat:
Zaś doprowadzonemu do ostateczności lepiej zejść z drogi, bo w tym stanie wszystko staje się relatywne i bez znaczenia.

tutaj poruszyłeś temat związany z zarządzaniem tłumem. Weź pod uwagę, że "wodzirejom" jest na rękę wyprowadzić tłum na ulice, doprowadzić do zamieszek, zniszczyć spokój społeczny. Od mądrości rządzących na każdym szczeblu, nie tylko polskiego rządu, bez względu na opcję polityczną będzie zależało, czy będą prowadzić działania uspokajające, czy prowokujące. Tak, bez względu na to, co dzieje się na świecie i w social mediach mogą jeszcze bardziej rozjuszyć tłum, albo wyciszać konflikty. Bez pacyfikacji, bez wojny domowej, bez strzelania gumowymi kulami, czy rażenia taserami.

Jest trochę za późno, bo takie szkolenia i zmiana podejścia wymagają czasu.
Równocześnie służby muszą sobie radzić z przestępstwami pospolitymi, narkomanami, imigrantami na granicach i resztą.
Też muszą mieć zmienne podejście do każdej sytuacji, to nie jest łatwe. (Nikogo nie bronię, po prostu stwierdzam fakt.)

Cytat:
A co do Lindy...cóż takiego on wywalczył i o co się bił, że było warto?
Zeszmacił polski język, splugawił i występuje teraz jako kto, jako orędownik czego?... z jakim systemem, walczył?

Linda urodził się po wojnie, on tylko przytacza wypowiedzi osób, które przeżyły i wojnę i powstanie. Ale w jego krótkiej wypowiedzi jest ujęty charakter człowieka, Polaka, ciągle walczącego o przetrwanie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
oko

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:18, 08 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krycha napisał:
Cytat:
Wspieranie totalitaryzmu i zamordyzmu: albo się jest agentem który wspiera system który żywi agenta, albo się jest zastraszonym, bojaźliwym i głupim.

czasem ludzie nie zdają sobie sprawy, jak ich decyzje wpływają na rynki, na trendy, czy kupując szampon do włosów myślisz o tym, że właściciel tej firmy jest odpowiedzialny za brak wody pitnej w Ameryce Płd.? Albo produkuje pestycydy, które są odpowiedzialne za wymieranie pszczół?
Nie chcemy o tym wiedzieć. Taka osoba nie jest "świadomym" agentem wspierającym system.
A jeżeli kupujesz w Lidlu/Biedrze/Kauflandzie itd. to też jesteś osobą żywiącą gada. I co mam zrobić, jeżeli do najbliższego Lewiatana mam 10 km, a jest on totalnie nie po drodze? Staram się kupować w lokalnych sklepach, ale w zasadzie mogę to robić raz w tygodniu.
I co z tego, że o tym wiem? Jaki mam wybór?
Staram się płacić gotówką, ale czasem muszę płacić kartą, np. na bramkach autostradowych. I cały świat już wie kiedy i dokąd jadę. Alternatywą jest płacenie odliczoną gotówką, ale nigdy nie jestem na to przygotowana. I znowu "SYSTEM" wygrywa ze mną, bo jestem wygodnicka.

Czy masz pewność, że żyjesz tu, na tej ziemi z własnego wyboru, i, że organizacja tego życia jest twoim udziałem?
Twierdzę, mimo tego co o tym MYSLISZ, że jesteś tu wbrew swojej woli.

krycha napisał:
Cytat:
Zaś doprowadzonemu do ostateczności lepiej zejść z drogi, bo w tym stanie wszystko staje się relatywne i bez znaczenia.

tutaj poruszyłeś temat związany z zarządzaniem tłumem. Weź pod uwagę, że "wodzirejom" jest na rękę wyprowadzić tłum na ulice, doprowadzić do zamieszek, zniszczyć spokój społeczny. Od mądrości rządzących na każdym szczeblu, nie tylko polskiego rządu, bez względu na opcję polityczną będzie zależało, czy będą prowadzić działania uspokajające, czy prowokujące. Tak, bez względu na to, co dzieje się na świecie i w social mediach mogą jeszcze bardziej rozjuszyć tłum, albo wyciszać konflikty. Bez pacyfikacji, bez wojny domowej, bez strzelania gumowymi kulami, czy rażenia taserami.

Jest trochę za późno, bo takie szkolenia i zmiana podejścia wymagają czasu.
Równocześnie służby muszą sobie radzić z przestępstwami pospolitymi, narkomanami, imigrantami na granicach i resztą.
Też muszą mieć zmienne podejście do każdej sytuacji, to nie jest łatwe. (Nikogo nie bronię, po prostu stwierdzam fakt.)

Uznaję, że pisząc "o mądrości rządzących" popełniłaś swego rodzaju myślowy falstart.

krycha napisał:
Cytat:
A co do Lindy...cóż takiego on wywalczył i o co się bił, że było warto?
Zeszmacił polski język, splugawił i występuje teraz jako kto, jako orędownik czego?... z jakim systemem, walczył?

Linda urodził się po wojnie, on tylko przytacza wypowiedzi osób, które przeżyły i wojnę i powstanie. Ale w jego krótkiej wypowiedzi jest ujęty charakter człowieka, Polaka, ciągle walczącego o przetrwanie.

A to przetrwanie zapewnił mu 'system' obłaskawiając go wszelkimi rolami, które m.in. sprawiły, że słabi - a takich jest wiele - chętnie posługują się "jego" kultowymi powiedzeniami. Rzecz jasna wzięte z ról jakie odgrywał, by uniknąć posądzenia, iż to on był ich autorem.
Zauważ z jaką swadą i jakimi słowami, udziela odpowiedzi...i zauważ jeszcze i to, że role obsadzane są aktorami, których osobowość odpowiada charakterowi granych bohaterów.
Powrót do góry
krycha

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:54, 08 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Czy masz pewność, że żyjesz tu, na tej ziemi z własnego wyboru, i, że organizacja tego życia jest twoim udziałem?
Twierdzę, mimo tego co o tym MYSLISZ, że jesteś tu wbrew swojej woli.

w bardzo ciekawym kierunku zmierza ta rozmowa. Do pewnego momentu myślałam, że życie tu i teraz to przypadek, jakaś szydera losu.
Na tę chwilę mam wrażenie, że los poniewiera mną w jakimś celu. Nie zawsze ten cel ogarniam, często się gubię, ale chciałabym wierzyć, że to wszystko ma sens. Uczę się wybaczać. Uczę się pamiętać. Staram się iść do przodu, chociaż często mam wrażenie, że się cofam.

Cytat:
Uznaję, że pisząc "o mądrości rządzących" popełniłaś swego rodzaju myślowy falstart.

widzę rządzących, ich poglądy i zachowania, obserwuję wpływ słów na premiera, prezydenta, na Kamysza, Kosiniaka zresztą też, oni się zmienili. Pierwszy przykład z brzegu: PAD nagle musiał się otrząsnąć z zaufania i wiary w trumpa, teraz będzie podejmować decyzje bardziej świadomie, dalekosiężnie i patrząc przez pryzmat interesu Polski. Kto to powiedział, że w czasach ostatnich Polska będzie prowadzić "własną" politykę międzynarodową? I będzie szanowana przez świat arabski? Popatrzcie na ewolucję Tuska, zupełnie zmienił poglądy na imigrantów i nie jest to gra polityczna przed wyborami. Jego też oszukano i wykorzystano, choćby nawet w zw. ze Smoleńskiem.

A co do Lindy: zawsze staram się oddzielić człowieka od jego ról. Czasem pierwsza rola ogranicza aktora na 30 lat, a przecież ma wszechstronny potencjał (np. Janek Kos/Janusz Gajos), czasem aparycja sprawia, że aktor zawsze będzie grać tych "złych", albo amantów, czasem decydujący jest głos itd., temat na inną rozmowę. Linda odnalazł się w rolach skłóconego z życiem, z papierosem i inteligentnymi, ale ironiczno-sarkastycznymi wypowiedziami.
To tak, jakbyś winił Stallone, za to jak wygląda i mówi (bo przecież ma wadę wymowy).
Powrót do góry
oko

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 12:52, 09 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krycha napisał:

widzę rządzących, ich poglądy i zachowania, obserwuję wpływ słów na premiera, prezydenta, na Kamysza, Kosiniaka zresztą też, oni się zmienili. Pierwszy przykład z brzegu: PAD nagle musiał się otrząsnąć z zaufania i wiary w trumpa, teraz będzie podejmować decyzje bardziej świadomie, dalekosiężnie i patrząc przez pryzmat interesu Polski. Kto to powiedział, że w czasach ostatnich Polska będzie prowadzić "własną" politykę międzynarodową? I będzie szanowana przez świat arabski? Popatrzcie na ewolucję Tuska, zupełnie zmienił poglądy na imigrantów i nie jest to gra polityczna przed wyborami. Jego też oszukano i wykorzystano, choćby nawet w zw. ze Smoleńskiem.

Mnie jakiś czas temu zadziwiało, co ludzie mówią o "rządzących", o "politykach", zadziwiało to, że wyrażane przez nich opinie i osądy były przedstawiane ...na poważnie.
Bez jakiejkowliek refleksji o tym, czy obecność rządzących polityków, na miejscach jakie zajmują, jest ludziom potrzebna.
No to, wyobraź sobie, że partie polityczne....że to wszystko znika, przestaje istnieć.
Co wtedy stałoby się z nami?

krycha napisał:

A co do Lindy:.

Sądzę, że gdyby był wart tego, by o nim pisać, to możnaby pisać. Ale, czy napewno jest tego wart.

krycha napisał:

Do pewnego momentu myślałam, że życie tu i teraz to przypadek, jakaś szydera losu.
Na tę chwilę mam wrażenie, że los poniewiera mną w jakimś celu. Nie zawsze ten cel ogarniam, często się gubię, ale chciałabym wierzyć, że to wszystko ma sens. Uczę się wybaczać. Uczę się pamiętać. Staram się iść do przodu, chociaż często mam wrażenie, że się cofam.

A czy wiesz, żę są ludzie, którzy brzydzą się wybaczaniem, że ze swej natury lubią być pamiętliwi, by nawet po zemście mieć niedosyt sprawionego zła?
I pszesz, że się cofasz....
Zrób szybki rachunek załug i strat ludzi, którzy nadstawiają policzek i tych którzy w ten pliczek walą na odlew.

Tylko wiesz, bez takich, że ostatni będą pierwszymi.
Powrót do góry
krycha

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:05, 10 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Mnie jakiś czas temu zadziwiało, co ludzie mówią o "rządzących", o "politykach", zadziwiało to, że wyrażane przez nich opinie i osądy były przedstawiane ...na poważnie.
Bez jakiejkowliek refleksji o tym, czy obecność rządzących polityków, na miejscach jakie zajmują, jest ludziom potrzebna.
No to, wyobraź sobie, że partie polityczne....że to wszystko znika, przestaje istnieć.
Co wtedy stałoby się z nami?

Na dzień dzisiejszy mamy do czynienia ze skorumpowanym systemem, w którym strony polityczne są często sponsorowane przez jedną zakulisową siłę.

Tylko że orkiestra potrzebuje dyrygenta, a demokracja jest najlepszym z najgorszych systemów politycznych.
Na szczęście w Polsce wygląda to choć trochę inaczej niż na świecie.
Sięgając do państw-miast w Starożytności, czy nawet do wiosek ludów pierwotnych, potrzeba kogoś, kto będzie potrafił poprowadzić orkiestrę, a w Polsce mamy ponad 37 milionów ludzi, każdy ma swój głos, nie każdy jeszcze głosuje, ale jak się zdenerwuje, to...

A co do Lindy: mogę nie być obiektywna, ale ten urywek go definiuje Cool

Cytat:
A czy wiesz, żę są ludzie, którzy brzydzą się wybaczaniem, że ze swej natury lubią być pamiętliwi, by nawet po zemście mieć niedosyt sprawionego zła?
I pszesz, że się cofasz....
Zrób szybki rachunek załug i strat ludzi, którzy nadstawiają policzek i tych którzy w ten pliczek walą na odlew.

Tylko wiesz, bez takich, że ostatni będą pierwszymi.

Pamięć, to jest swego rodzaju samoobrona, można wybaczyć, ale pamiętać to co było złe.
Można pamiętać, aby czasem nie wybaczyć.
Można też pamiętać, ale próbować wyluzować, bo trwanie we wściekłości nie jest zdrowe dla nas samych.

Moje zasługi? nie mam zasług. Tyle osób znało moje zdanie w kwestii szczepień. Tylu ludzi mnie nie posłuchało, tyle teraz osób choruje i umiera. Tylu dzieciom nawet nie będzie dane pooddychać... Ostatnio słyszałam o małżeństwie, oboje dzisiaj zmagają się ze złośliwym rakiem pęcherza. Dwie niespokrewnione osoby, kobieta nie jeździ samochodem, szczepili się razem.
Tymczasem ostatnio ktoś nazwał moje działania "szamanizmem". I czy mogę coś z tym zrobić?
Powrót do góry
krycha

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:35, 15 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie tylko w stanach:
https://i.pl/beda-epokowe-zmiany-dla-pod.....2-27469061
Cytat:

Zamiast tradycyjnych kart pokładowych, era elektroniczna. Rozpoznawanie twarzy i karta podróży przechowywana w telefonach pasażerów są częścią wspieranych przez ONZ planów digitalizacji transportu lotniczego.

Międzynarodowa Organizacja Lotnictwa Cywilnego (ICAO), organ ONZ odpowiedzialny za tworzenie polityki linii lotniczych, planuje zmienić przepisy dotyczące lotnisk i linii lotniczych poprzez wprowadzenie „cyfrowego dokumentu tożsamości podróży”.

Rewolucyjne zmiany w ciągu trzech lat
Pozwoliłoby to pasażerom przechowywać informacje paszportowe na swoich urządzeniach. Według The Times zmiany mogłyby wejść w życie w ciągu trzech lat.

Obecnie podróżujący samolotem musi się odprawić, co można zrobić online lub na lotnisku. Następnie dostaje kartę pokładową z kodem kreskowym. Jest ona skanowana przez pasażera na lotnisku.

Po zmianach karty pokładowe i konieczność odprawy staną się zbędne. Zamiast tego pasażerowie będą pobierać „kartę podróży” na swój telefon podczas rezerwacji. Karta będzie automatycznie aktualizowana, jeśli w rezerwacji zostaną wprowadzone zmiany.

Koniec z ręcznymi odprawami pasażerów
Pasażerowie będą mogli też przesłać swoje paszporty na swój telefon i podróżować po lotniskach, używając twarzy do weryfikacji. Zamiast ręcznej odprawy, która pozwoliłaby liniom lotniczym ustalić, kto zamierza wejść na pokład samolotu, linie lotnicze będą powiadamiane, gdy pasażerowie przybędą na lotnisko i ich twarz zostanie zeskanowana.
Powrót do góry
krycha

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:52, 15 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

https://plejada.pl/zagraniczni-celebryci.....ow/ms9hzfm
Cytat:
Jeff Bezos sprzedał swoją rezydencję w Seattle. Teraz "bazą domową" miliardera będzie wyspa Indian Creek, a jego sąsiadką – Ivanka Trump.
Powrót do góry
de93ial

Post zebrał 180 sat

PostWysłany: 08:08, 16 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Cywilizacja" przynajmniej łacińska, została zniszczona na początku XX wieku. A właściwie wtedy zostało to przez niektórych zauważone. Od tamtej pory żyjemy w gruzach, a większość mechanizmów działa siłą bezwładności. Ale to mija.
Wersja PL
Powrót do góry
Agre

PostWysłany: 09:53, 16 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wielu podejrzewa ... Ale jakie są kryteria czy jakaś cywilizacja upada ??
Jest to mierzalne ?
Jak jesteś w stanie to stwierdzić?

Niestety jeśli masz rację to jedyne cywilizacje jakie mogą przetrwać to takie zarządzane odgórnie "twardą ręką" czyli wszyscy wiemy jakie ... Nie życzyłbym tego naszym dzieciom
Powrót do góry
J a s n y

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:43, 16 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agre napisał:
Nie życzyłbym tego naszym dzieciom
Na boga.. Masz z de6iallem dzieci!? Shocked
Agre

PostWysłany: 05:40, 17 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hahahaha chodzi raczej o dzieci wszystkich użytkowników tego forum xd
Sorki za błąd faktycznie zabrzmiało to bee
Powrót do góry
de93ial

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 06:56, 20 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agre napisał:
Wielu podejrzewa ... Ale jakie są kryteria czy jakaś cywilizacja upada ??
Jest to mierzalne ?
Jak jesteś w stanie to stwierdzić?

Niestety jeśli masz rację to jedyne cywilizacje jakie mogą przetrwać to takie zarządzane odgórnie "twardą ręką" czyli wszyscy wiemy jakie ... Nie życzyłbym tego naszym dzieciom

Jest.

Obserwacja.

Niezupełnie. Mylisz zjawiska. Ustrój to nie cywilizacja.
Wersja PL
Powrót do góry
krycha

Post zebrał 180 sat

PostWysłany: 19:44, 22 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

https://ekspert-bankowy.pl/jak-otworzyc-konto-bankowe-w-aplikacji-mobywatel/

Cytat:
Aplikacja mObywatel stała się nie tylko elektronicznym portfelem naszych dokumentów, lecz także wygodnym narzędziem do zarządzania finansami. Dzięki współpracy banków z Ministerstwem Cyfryzacji część instytucji pozwala na założenie konta bankowego bez wychodzenia z domu, wykorzystując właśnie to rozwiązanie. W poniższym artykule krok po kroku wyjaśnimy, jak przejść cały proces: od pobrania aplikacji mObywatel, przez weryfikację tożsamości, aż po aktywację i obsługę nowego konta.

Dzięki integracji z bankami, które wspierają e‑tożsamość, proces otwierania konta jest uproszczony: nie wymaga wizyty w oddziale ani przesyłania dokumentów pocztą. To znacznie oszczędza czas i eliminuje ryzyko błędów przy ręcznym wpisywaniu danych. Dodatkowo aplikacja automatycznie synchronizuje informacje, co zwiększa bezpieczeństwo procesu.

Przed rozpoczęciem procesu zamknij inne aplikacje na smartfonie i upewnij się, że masz stabilne połączenie z internetem (Wi‑Fi lub LTE). Usprawni to zarówno pobranie dodatkowych komponentów, jak i przejście przez etap weryfikacji zdjęcia twarzy (biometryka).

Lista banków obsługujących otwieranie konta przez mObywatel
Coraz więcej instytucji finansowych wdraża obsługę e‑dowodu w mObywatel, m.in. PKO Bank Polski, mBank, Pekao, Bank Millennium, ING i Alior Bank. Warto sprawdzić na stronie wybranego banku, czy oferuje taką usługę oraz jakie typy rachunków można w ten sposób założyć (ROR, konto oszczędnościowe czy firmowe).

Banki różnią się także dodatkowymi wymaganiami – niektóre pozwalają na pełną aktywację konta i natychmiastowy dostęp do funkcji internetowych, inne wymagają zdjęcia twarzy klienta lub krótkiego wideoczatu z doradcą. Dlatego przed wyborem usługi przeczytaj instrukcje na stronie banku.
Powrót do góry
King Crimson

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:48, 22 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie uruchamiać tego gówna pod żadnym pozorem.
Powrót do góry
de93ial

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 07:17, 24 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na szczęście moje urządzenia tego nie obsługują.
Wersja PL
Powrót do góry
oko

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:34, 24 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeden ruch a prawda pokona każdego, bez walki
https://xxx.livegore.com//rb-include/videos/4479183214.mp4?_=27
Powrót do góry
oko

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:15, 26 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozmnażanie powninno być zabronione.
Wtedy zbędne by były plany depopluacji i marnowanie czasu na ich demaskację. A ten, który stworzył ten świat, powinien być aresztowany, i zakuty w kajdanki z łańcuchem, zapierdalać w koło ziemi bez możliwości odpoczynku. Nawet w niedzielę.
Powrót do góry
J a s n y

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 14:55, 26 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mógłbyś znaleźć sobie inne miejsce, i niekoniecznie publiczne, do wyładowywania własnych frustracji? Rolling Eyes . Bo przed tobą było już takich geniuszy bez liku - i nikt jakoś niczego poza bezsilnością wykazać nie potrafił.

Cytat:
Rozmnażanie powinno być zabronione.
Zakazy są elementem pewnej struktury rządów.

Cytat:
Po wuja komu rząd, który pasożytuje na normalnym człowieku?
Jesteś co najmniej niekonsekwentny.
Poza tym nie istnieje coś takiego jak "normalny człowiek" Rolling Eyes . Ale nawet nie zagłębiając się już tak daleko w różne filozofie behawioralne, zacznijmy od tego że wszyscy na wszystkich w pewien sposób pasożytują, nikt nie jest w zasadzie "czysty", samowystarczalny. Jeżeli uważasz że jednak potrafisz taki być, nikt tobie nie zabroni poszukać miejsca na ziemi gdzie spróbujesz to udowodnić. Tymczasem rząd to nie są jacyś oderwani od reszty kosmici, tylko wyskoczyli z pospólstwa, wywodzą się z tego samego kłamliwego i pasożytującego na sobie pospólstwa, to tacy sami ludzie jak ta "reszta" wykorzystująca siebie nawzajem. Dziwię się że ludzie się potem dziwią że rząd pasożytuje, dziwne byłoby gdyby było inaczej Rolling Eyes Surprised. W dodatku może ci się wydawać że rząd to ludzie nieprzypadkowi - ale tak nie jest. W większej skali, patrząc perspektywicznie, to randomowo wybrani przeciętniacy - nawet metoda wyboru jest randomowa: mieszanka oszustw, intryg, kłamstw, niedomówień, dobrych intencji, i ślepego trafu. Rząd natomiast jest elementem pewnej struktury organizacyjnej ("eksperymentu ludzkość") - nie jest wprawdzie pewne, czy od samego początku była to właśnie, mniej-więcej, dokładnie taka struktura organizacyjna (tzn. ktoś rządzi, a reszta zgadza się być rządzona), czy na początku był jakiś chaos - jednak nie jest wcale powiedziane, że bez tej organizacji ogólnej życie byłoby takim, jakim je sobie wyobrażasz że chciałbyś aby było, ale przeciwnie -nie przypadłoby tobie do gustu jeszcze bardziej - i to właśnie ze względu na przerost tego wzajemnego i już niekontrolowanego przez nic (strukturę organizacyjną) pasożytowania, o które się dopytujesz. A także nieuwzględnione braki w innych dziedzinach. Bo to nie jest tak, że w anarchii (to znaczy poza strukturą organizacyjną) ludzie sami z siebie by wszystko co popsute naprawiali, z ochotą biegali dookoła udzielać się w pomocy i uczynności, a ty miałbyś świeże dostawy zdrowych produktów każdego dnia dostarczone do pobliskiego supermarketu -czy gdzie tam się zaopatrujesz Think Eh? Idea
Możesz teraz pomyśleć że to chyba nonsens, jak to? Rząd który pasożytuje, i wywodzi się z pasożytów ogólnych, swoim działaniem ma ograniczać pasożytowanie ogólne i ogólnie poparawiać jakość życia?? .. No popacz, paradoks! .. W fizyce jest to znane jako Zasada minimum energii potencjalnej. W przyrodzie układy dążą do osiągnięcia stanu o jak najmniejszej energii -ale to oczywiście nie znaczy, że w tym dołku energetycznym żadnej energii nie ma wcale. Dopóki coś jest energia też będzie Dancing
Pterapogon

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:24, 26 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oko napisał:
Rozmnażanie powninno być zabronione.

Czytając twoje wpisy jest to uzasadnione twierdzenie
Powrót do góry
oko

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 12:03, 28 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cytata

"Naiwne masy trzymają się pocieszającego złudzenia, że ​​„zło” jest subiektywnym, niejednoznacznym pojęciem, rozpaczliwie chcąc wierzyć, że wszelkie destrukcyjne i złośliwe zachowania wynikają ze złego środowiska, złego wychowania lub choroby psychicznej. Uważają to za bardziej strawne, gdy dewiacja jest popełniana w imię błędnego „zysku” lub „statusu”, o ile istnieje łatwo zrozumiały powód.

To, co naprawdę przeraża przeciętnego człowieka, to nie odrażający akt przestępczości sam w sobie, ale przestępczość bez łatwo definiowalnego motywu. Możliwość, że niektórzy ludzie wyrządzają krzywdę innym nie z powodu złego traktowania przez rodziców lub niedostatków psychicznych zaciemniających ich osąd, ale dlatego, że w pełni i świadomie rozkoszują się swoimi czynami, jest koncepcją zbyt niepokojącą, by większość mogła ją rozważyć.

Nasze społeczeństwo rozpaczliwie szuka wymówek dla potworów pośród nas, być może dlatego, że przyznanie się do istnienia ciemnej strony ludzkości, która, jeśli nie zostanie powstrzymana, może przejąć kontrolę w sposób celowy i wyrachowany, jest zbyt niepokojące, by to znieść. Ta celowa ślepota wyjaśnia, dlaczego największe zbrodnie naszych czasów często pozostają niezauważone przez opinię publiczną.

Pogląd, że międzynarodowi finansiści i elity polityczne celowo organizowaliby dysproporcje ekonomiczne, chaos społeczny i wojnę światową z powodu pokręconego pragnienia scentralizowanej władzy i zaburzonego poczucia wyższości, jest po prostu zbyt przytłaczający, aby wielu go zaakceptowało. Woleliby trzymać się pocieszającej iluzji, że te straszne wydarzenia w całej historii nowożytnej są jedynie wynikiem przypadkowego zbiegu okoliczności i błędu ludzkiego.

Jednakże jest to dalekie od prawdy. W rzeczywistości większość przypadków katastrofalnej polityki kulturowej i tragedii można bezpośrednio powiązać z konkretną grupą osób, które nadużywają swoich wpływowych pozycji do nikczemnych celów, świadomie projektując nieszczęście nie tylko dla osobistych korzyści, ale dla dobra swojej „klasy społecznej”.
Ci ludzie nie są dobroczynnymi liderami, za jakich się podają. Są raczej wyrachowanymi manipulatorami, którzy wykorzystują masy dla własnych korzyści, nie zważając na cierpienie, jakie pozostawiają po sobie.
Czas, aby społeczeństwo się obudziło i rozpoznało prawdziwą naturę tych elit, zamiast usprawiedliwiać ich działania lub całkowicie odrzucać ich istnienie. Tylko poprzez zrozumienie, jak działają ich umysły, możemy mieć nadzieję na rozmontowanie ich struktur władzy i stworzenie bardziej sprawiedliwego i równego społeczeństwa."

Można się z tym zgodzić, jednak jest to kolejny nic wnoszący do sprawy elaborat, z naiwną w swym podtekście nadzieją, że "społeczeństwo się obudzi".

A niby po co miałoby się budzić jakieś społeczeństwo skoro brak jest potwierdzenia, że ono na prawdę śpi?
I niby co miałoby wskazywać, że temu społeczeństwu jest źle, skoro od chwili swoich narodzin robi ono to, co obecny stan społeczny utrzymuje i w widoczny sposób ten stan powiększa.
Może czas zacząć wytykać palcami tych (odszczepieńców) którzy chcą to "śpiące społeczeństwo" wybudzać? I nakazywać im tłumaczyć, z jakiego powodu miałyby te ich pomysły sprawiać społeczeństwu jakąkolwiek staysfakcję, przyjemność lub korzyść?
Czy oglądając w tv tłumy zgromadzone na wiecach wyborczych, można stwierdzić, że społeczeństwo śpi? W jaki sposób śpi, jeżeli kibicuje 'swoim' kandydatom i wiwatuje na głos swoje dla nich poparcie?
No ludzie, otwórzcie oczy i popatrzcie uważnie kto śpi?
W rzeczy samej, jest bez znaczenia to, co wykrzykują kandydaci ze swych mównic do mikrofonów, istotny jest aplauz i zgoda na wszelkie bzdury jakie stamtąd są wypowiadane. I bez znaczenia jest kto jaką mównicę obstawia. Przekaz jest identyczny i ten sam od lat. Czy zatem można mówić cokolwiek o jakimś śnie? Jeżeli zarówno publika jak i ich idole są na tej samej fazie, to jedyne co można powiedzieć to to, że śpią ...wszyscy i śnią ten sam sen.
Powrót do góry
J a s n y

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:54, 28 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
istotny jest aplauz i zgoda na wszelkie bzdury jakie stamtąd są wypowiadane.
Czasem bzdury a czasem nie bzdury. Nie da się wypowiadać bzdur przez cały czas -tak jak i prawdy. Oczekiwanie czegoś innego graniczy z niedojrzałością. Ty też oczko nie jesteś od tego wolny, ani nawet te twoje olimpijskie cytaty Rolling Eyes . Istotą rzeczy nie jest zatem poszukiwanie świętego graala mądrości, czystości w najczystszej postaci, tylko mozolne ważenie proporcji ziarna do plew, i już we własnym zakresie ocenianie tych proporcji, jak prosty kupiec który targuje się o pożądany towar, lecz równocześnie dostrzega jego braki.
krycha

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:08, 28 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/potezny-.....-w/53ydhn5

Cytat:
Potężny blackout w Europie.

Hiszpania, Francja i Portugalia walczą z potężnym blackoutem, który spowodował w kontynentalnych częściach poważne zakłócenia w ruchu kolejowym, samochodowym i lotniczym.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/.....d,21398169

Cytat:
W niemal całej Hiszpanii nastąpiła przerwa w dostawie prądu - alarmuje Reuters. "El Mundo" wskazuje, że nie działają wszystkie linie metra w Madrycie, zasilanie straciło też lotnisko Barajas. Gigantyczne utrudnienia panują również w Portugalii. Lokalne władze nie wykluczają, że mogło dojść do cyberataku.

Przez awarię nie kursuje metro w Madrycie, Sewilli i Walencji nie funkcjonuje też stołeczne lotnisko Barajas. Chaos ogarnia też hiszpańskie drogi - nie działa sygnalizacja świetlna

Awaria dotknęła również linie telefoniczne. Problemy z siecią mają m.in. mieszkańcy Sewilli, Pampeluny i Barcelony. W wielu hiszpańskich regionach nie można płacić kartą.

gwałtowny spadek zużycia nastąpił dokładnie o godz. 12:30 - z ponad 25 tys. megawatów do 12 454 megawatów.
Powrót do góry
krycha

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:48, 28 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak się robi propagandę, już niedługo lockdowny klimatyczne i liczenie CO2
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/.....;s=BoxOpMT
Cytat:
Przyczyna blackoutu
Portugalski państwowy operator przesyłowy REN poinformował, że przyczyną przerw w dostawie prądu mogły być ekstremalne zmiany temperatury w środkowej Hiszpanii. Miały one wywołać "rzadkie zjawisko atmosferyczne", które mogło doprowadzić do wahań napięcia na liniach przesyłowych, co z kolei skutkowało awarią. Firma przekazała też, że przywrócenie normalnego funkcjonowania systemu może zająć około tygodnia.
Powrót do góry
krycha

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:52, 28 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

https://www.money.pl/gospodarka/banki-os.....7216a.html
Cytat:
Banki ostrzegają przed cyberatakami. Gotówka na czarną godzinę

tymczasem w Polsce:
https://biznes.interia.pl/finanse/news-n.....Id,7954268
Cytat:
Nowe domyślne limity przelewów
Od 6 maja 2025 r. PKO BP wprowadza domyślny dzienny limit przelewów w serwisie iPKO na poziomie 10 000 zł dla kont prowadzonych w złotówkach.

Jeśli klient miał wcześniej ustawiony wyższy limit, zostanie on automatycznie obniżony do tej kwoty. Zmiana ta ma na celu zwiększenie ochrony środków przed nieautoryzowanymi transakcjami.
Powrót do góry
oko

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:54, 28 Kwi '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krycha napisał:
https://www.money.pl/gospodarka/banki-ostrzegaja-przed-cyberatakami-gotowka-na-czarna-godzine-7150945065577216a.html
Cytat:
Banki ostrzegają przed cyberatakami. Gotówka na czarną godzinę

tymczasem w Polsce:
https://biznes.interia.pl/finanse/news-n.....Id,7954268
Cytat:
Nowe domyślne limity przelewów
Od 6 maja 2025 r. PKO BP wprowadza domyślny dzienny limit przelewów w serwisie iPKO na poziomie 10 000 zł dla kont prowadzonych w złotówkach.

Jeśli klient miał wcześniej ustawiony wyższy limit, zostanie on automatycznie obniżony do tej kwoty. Zmiana ta ma na celu zwiększenie ochrony środków przed nieautoryzowanymi transakcjami.

znaczy to, że jak Jasio chce zapłacić za nówkę auto z salonu, to jego pomysł na przelew za auto, to transakcja "nieautoryzowana"?...czyli kurwa jaka jest ta nieautoryzowana transakcja, że jest nieautoryzowana?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona:  «   1, 2, 3, 4   » 

Skocz do: