|
Rzeczpospolita - 01.03.2008
Maja Narbutt
Pan minister i pan X
Zaczyna� jako dzia豉cz niewielkiej organizacji endeckiej. Kr璚i� si� w 鈔odowisku "komandos闚", potem kojarzono go z betonem partyjnym. W latach 90. wsp馧zak豉da� Parti� "X". Jako agenta SB demaskuje go dopiero teraz znany przeciwnik lustracji
- Chcia豚ym, 瞠by ten cz這wiek zosta� zdemaskowany. Wyrz康zi� mi wielk� krzywd�. D逝go zastanawia貫m si�, kto na mnie donosi. Zrywa貫m kontakty towarzyskie, odsun掖em si� od przyjaci馧, podejrzewaj帷, 瞠 wsp馧pracuj� z SB - m闚i Waldemar Kuczy雟ki.
Pami皻a dobrze moment, kt鏎y zawa篡� na jego 篡ciu. - To by豉 kolejna rewizja. N瘯ano mnie bez przerwy, cho� tak naprawd� nic si� wtedy nie dzia這, po marcu 1968 roku moje 鈔odowisko uleg這 rozproszeniu - opowiada Kuczy雟ki.
Nazywam si� Waldemar Kuczy雟ki.
Witam na mojej i mojej rodziny stronie. Jestem ekonomist� i publicyst�, od czasu do czasu politykiem. Dzia豉貫m w PZPR, w opozycji lat 60 i 70 – tych, w „Solidarno軼i”, na emigracji.
By貫m ministrem w rz康zie Tadeusza Mazowieckiego i jego doradc�.
By貫m tak瞠 g堯wnym doradc� ekonomicznym premiera Jerzego Buzka, a wcze郾iej sporadycznie i nieformalnie doradza貫m premierowi W這dzimierzowi Cimoszewiczowi. Na tej stronie znajdziecie Drodzy Pa雟two sporo informacji o mojej rodzinie, o mnie samym, moich pogl康ach, mojej pracy w rz康zie i przy premierach, a tak瞠 o dorobku pisarskim.
Zapraszam w go軼i.
Waldemar Kuczy雟ki
- Powiedzia貫m wi璚 esbekowi: "Odczepcie si�, o co wam chodzi?". A on spyta�: "Nie wie pan? Prosz� si� rozejrze� w鈔鏚 znajomych".
Kiedy kilkadziesi徠 lat p騧niej ten ekonomista, polityk i publicysta, minister w rz康zie Tadeusza Mazowieckiego, si璕n掖 w IPN po swoj� teczk�, prawda uderzy豉 go jak grom.
Z rosn帷ym zdenerwowaniem czyta� raporty tajnego wsp馧pracownika o kryptonimie "X", kt鏎y uparcie podkre郵a�, 瞠 "鈔odowisko marcowe jest ci庵le aktywne". Pewne okoliczno軼i sprawi造, 瞠 to窺amo嗆 TW "X" sta豉 si� dla niego oczywista.
- Postanowi貫m do niego dotrze�. Nie wiedzia貫m, co teraz robi i gdzie mieszka. Wiedzia貫m tylko, gdzie pracuje jego 穎na, kt鏎� kiedy� zna貫m. Napisa貫m wi璚 do niej - m闚i Kuczy雟ki.
Nie potrafi ukry� emocji. Kiedy w swym warszawskim mieszkaniu uruchamia komputer, by wydrukowa� korespondencj� z dawnym przyjacielem, mo積a odnie嗆 wra瞠nie, 瞠 ci庵le jest m這dym asystentem ekonomii na UW, kt鏎y w陰czy� si� w dzia豉lno嗆 opozycyjn�, za co wyrzucono go z partii i pozbawiono pracy.
- Nie mogli鄉y przeprowadzi� lustracji za rz康闚 Mazowieckiego, bo w Polsce stacjonowa造 jeszcze wojska radzieckie, a poza tym by造 do za豉twienia sprawy pilniejsze - t逝maczy, gdy pytam go, czy nie 瘸逝je czasem polityki grubej kreski.
Co by powiedzia� kryminolog
Czy tym legendarnym, demonicznym TW "X" nie by� pan sam? To pytanie nasun窸o si� r闚nie� innym osobom, kt鏎e zach璚i貫m do przestudiowania pa雟kiego blogu. Czy mo瞠 pan nam na nie szczerze odpowiedzie�?
(z e-maila J霩efa Kosseckiego do Waldemara Kuczy雟kiego)
Stoj帷 przed tablic� w niewielkiej salce, J霩ef Kossecki patrzy wyczekuj帷o na s逝chaczy. - Czy wiecie ju�, kim jest TW "X"?
Zapoznali軼ie si� z materia豉mi z teczki pana ministra Kuczy雟kiego? Jakie wnioski mo積a wyci庵n望 z tego, jak si� teraz zachowuje?
Wszyscy zagl康aj� do notatek: - Podejrzany jest ten, kto zg豉sza przest瘼stwo i wykazuje si� szczeg鏊n� gorliwo軼i�. Chce oddali� od siebie podejrzenie. Tak m闚i kryminalistyka niemiecka i przedwojenna polska. Tylko Rosjanie uwa瘸li, 瞠 je郵i kto� doniesie, to oznacza, 瞠 jest niewinny - m闚i jeden ze s逝chaczy.
Kiedy nawi您a豉m kontakt z J霩efem Kosseckim, pisz帷, 瞠 chc� porozmawia� o wydarzeniach sprzed lat, zareagowa� natychmiast. "Zapraszam na seminarium cybernetyki spo貫cznej" - napisa�. Doda�, 瞠 b璠zie na nim analizowa� spraw� TW "X".
W salce u篡czonej przez o鈔odek katolicki w Rado軼i J霩ef Kossecki wygl康a dziwnie nie na miejscu. To znaczy nie by這by nic dziwnego w tym, 瞠 starszy pan odmawia ze s逝chaczami modlitw�, zanim zacznie wyk豉d, gdyby nie to, 瞠 ten sam pan przed laty jako lektor mia� wyk豉dy w Wy窺zej Szkole Nauk Spo貫cznych przy KC KPZR.
Przy okazji wizyty papie瘸 Jana Paw豉 II w Polsce analizowa�, jak partia powinna si� zachowa�,
by zniwelowa� "maso雟ko-ameryka雟ko-imperialistyczne" wp造wy w polskim Ko軼iele.
Szkoli� z politologii tak瞠 kadry MSW i LWP. By� majorem Ochotniczej Rezerwy Milicji Obywatelskiej.
Dzieje Kosseckiego s� skomplikowane. Zaczyna� jako dzia豉cz niewielkiej endeckiej organizacji Liga Narodowo-Demokratyczna. Potem si� zwi您a� ze 鈔odowiskiem "komandos闚", by wreszcie rozpocz望 dzia豉lno嗆 w kr璕ach uto窺amianych z betonem partyjnym. Dla swych sympatyk闚 ze 鈔odowisk endeckich jest Wallenrodem, kt鏎y w PRL przenikn掖 do obozu wroga, by realizowa� narodowe, patriotyczne cele.
- Je郵i kogo� z naszych atakuj� teraz media, zw豉szcza pewne tytu造, to wiadomo, co pomy郵� inni: im g這郾iejszy wrzask, tym bardziej jest oczywiste, 瞠 atakowany dzia豉� w dobrze poj皻ym interesie Polski - t逝maczy mi w przerwie wyk豉du Kossecki.
Tylko raz wyra幡ie traci pewno嗆 siebie. - Tajny wsp馧pracownik przyj掖 enigmatyczny kryptonim "X". Absurdaln� do嗆 nazw� X nosi豉 partia, kt鏎� zak豉da� pan wsp鏊nie ze Stanem Tymi雟kim na pocz徠ku lat dziewi耩dziesi徠ych. Kryminolodzy, kt鏎ych pan tak lubi, powiedzieliby, 瞠 to typowe dzia豉nie seryjnego sprawcy - m闚i� w czasie wyk豉du i na chwil� J霩ef Kossecki milknie.
Rachunek krzywd
Ma造, pod造 cz這wieku, kiedy� okaza貫� si� tch鏎zem, da貫� si� z豉ma� bezpiece, to jeszcze nie katastrofa. Ale poszed貫� na jej 穎責, sp這dzi貫� dziesi徠ki pod造ch donos闚. Za tymi donosami sz造 rewizje, zatrzymania robi帷e z 篡cia twoich ofiar koszmar.
(z e-maila Waldemara Kuczy雟kiego do J霩efa Kosseckiego)
- Ja swoj� wojn� z PRL zako鎍zy貫m w 1989 roku.
Uzna貫m, 瞠 ten rozdzia� trzeba zamkn望 i wi璚ej do niego nie wraca� - opowiada Waldemar Kuczy雟ki.
To zdanie mo積a uzna� za motto jego dzia豉lno軼i publicystycznej. Pisz帷 o rozliczeniach z przesz這軼i�, zawsze podkre郵a�, 瞠 dopuszcza mo磧iwo嗆 lustracji tylko w jednym wypadku - gdy dotyczy ludzi kandyduj帷ych na wysokie stanowiska pa雟twowe. Wzywa� do kampanii obywatelskiego niepos逝sze雟twa, gdy mia豉 wej嗆 w 篡cie ustawa lustracyjna. Jednak kiedy si� z nim rozmawia, trudno oprze� si� wra瞠niu, 瞠 poszed� na prywatn� wojn� lustracyjn� i chce wystawi� tajnym wsp馧pracownikom SB w豉sny rachunek krzywd.
- Przez donosy wyrzucano mnie z pracy. Czu貫m si� bez przerwy inwigilowany i to wyka鎍za這 mnie nerwowo. W pewnym momencie zacz掖em z 穎n� wychodzi� z domu o pi徠ej rano, by unikn望 這motu do drzwi i kolejnej rewizji. - wspomina Kuczy雟ki.
Z jego opowie軼i wy豉nia si� przygn瑿iaj帷y obraz peerelowskiej rzeczywisto軼i, w kt鏎ej S逝瘺a Bezpiecze雟twa mia豉 niemal nieograniczone mo磧iwo軼i, by niszczy� ludzi uznanych za przeciwnik闚 politycznych.
- Wynajmowali鄉y ma貫 mieszkanie na warszawskim Mokotowie. Tam urz康zi貫m swoje wesele, a w豉軼iwie skromne studenckie przyj璚ie. Kilka dni p騧niej zjawi豉 si� milicja. By這 kolegium za to, 瞠 mieszkamy bez meldunku. Wlepiono nam olbrzymi mandat. Musieli鄉y si� natychmiast wyprowadzi�, w豉軼iwie wyrzucono nas na bruk. 皋na by豉 w zaawansowanej ci捫y - m闚i Kuczy雟ki. - Z trudem uda這 nam si� znale潭 jak捷 ruder� w Ursusie. Go軼iem na weselu by� J霩ef Kossecki. - Do dzi� ponosz� konsekwencje esbeckich donos闚. Wyrzucano mnie z pracy, mam przez to n璠zn� emerytur� - irytuje si� Kuczy雟ki. S逝瘺a Bezpiecze雟twa inwigilowa豉 go przez kilkana軼ie lat. Dosta� kryptonim "Rosomak". "Podoba mi si�. Tak mnie widzieli: ma貫, zawzi皻e, agresywne bydl�" - napisa� w swoim blogu.
Narodowa o鄉iornica
Z pa雟kiej odpowiedzi wnioskuj�, 瞠 nie do ko鎍a zrozumia� pan to, co do pana napisa貫m. Aby nie by這 nieporozumienia, postaram si� to panu wyt逝maczy� inaczej.
(z e-maila J霩efa Kosseckiego do Waldemara Kuczy雟kiego)
J霩ef Kossecki podsuwa grub� ksi捫k� w czerwonej ok豉dce. Ksi捫ka nosi tytu�
"Totalna wojna informacyjna i dzieje PRL-u".
Gdy si� j� przeczyta, rzeczywisto嗆 pokazuje swe drugie dno.
Taka przynajmniej by豉 intencja jej autora, czyli samego Kosseckiego, kt鏎y ju� na pierwszej stronie zapowiada, 瞠 by� jednym z bohater闚 tej wojny.
Ale trzeba si� przedrze� przez kilkaset stron, by dotrze� do historii samego Kosseckiego. Nieoczekiwanie okazuje si�, 瞠 w PRL istnia豉 pot篹na organizacja niepodleg這軼iowa, Liga Narodowo-Demokratyczna, za這穎na w 1958 roku przez Przemys豉wa G鏎nego i J霩efa Kosseckiego, i to ona kszta速owa豉 nasze dzieje.
- Dziwi si� pani, 瞠 o naszej organizacji tak niewiele wiedz� historycy? - m闚i Kossecki. - To zrozumia貫, obowi您ywa豉 nas g喚boka konspiracja.
Si璕aj帷 po kartk� papieru. Kossecki rozrysowuje schemat organizacji.
- Trzy szczeble, a ni窺zy nie zna� szczebla 鈔edniego.
Szczebel najwy窺zy by� kompletnie utajniony, po prostu nikt nie wiedzia� o jego istnieniu.
Rozpracowa� nas sam Adam Humer.
Oczywi軼ie wiem, 瞠 by� ju� wyrzucony z bezpieki, ale nami zajmowa� si� nieoficjalnie, jako konsultant - wspomina Kossecki.
W 1960 roku aresztowano kilka os鏏, w tym Kosseckiego, kt鏎y z這篡� zeznania odwo豉ne na sali s康owej.
Odsiedzia� kilkana軼ie miesi璚y.
Historycy uwa瘸j�, 瞠 te kilka os鏏 to by豉 prawdopodobnie ca豉 malutka 鈔odowiskowa organizacja.
Ale w wersji Kosseckiego Liga to olbrzymia o鄉iornica oplataj帷a parti� i MSW, infiltruj帷a ca造 aparat pa雟twowy, by wzmocni� "element narodowy" i realizowa� swe cele.
Cele Ligi by造 przejrzyste: odrodzenie moralne narodu, promowanie wzrostu demograficznego, zwalczanie "pija雟twa, seksualizmu, nieuczciwo軼i".
M霩giem organizacji mia� by� Walenty Majda雟ki, demograf walcz帷y o warto軼i rodzinno-katolickie, z pozoru skromny i zapoznany cz這wiek, kt鏎ego rol� mo積a by這 ujawni� dopiero niedawno.
Pranie 篡ciorysu
Cz瘰to zastanawiam si�, kto bli窺zy duchowo wyda si� radzieckim hufcom, prymitywny, p豉ski, g逝pawy Kossecki czy bystry, swobodny intelektualnie i zdemoralizowany Urban? Kogo obdarz� swym poparciem sternicy sowieckiego pa雟twa i kap豉ni sowieckiej doktryny? Ja my郵�, 瞠 raczej Kosseckiego.
(Adam Michnik, paryska "Kultura" 07 - 08.1983)
- Naprawd� wielcy agenci peerelowskiej bezpieki pozostaj� w cieniu, opinia publiczna ich nie zna. 畝den z nich po 1989 roku nie pcha� si� do sprawowania funkcji publicznej, wymkn瘭i si� wi璚 lustracji - przekonuje prof. Andrzej Friszke. - I nawet je郵i historyk natrafi na 郵ad takiego agenta, to ludzie si� nim szczeg鏊nie nie interesuj�, bo nie jest postaci� znan�.
- TW "X" by� g堯wnym agentem, kt鏎y rozpracowywa� 鈔odowisko marcowych "komandos闚", napisa� mn鏀two raport闚 o Adamie Michniku.
Spotyka� si� z nim zawsze na polecenie oficera prowadz帷ego, kt鏎y wyznacza� mu konkretne zadanie.
Cieszy� si� zaufaniem 鈔odowiska; profesor Ludwik Hass, zawsze ostro積y, da� mu na przechowanie list otwarty Jacka Kuronia i Karola Modzelewskiego - m闚i prof. Friszke.
W aktach IPN jest 14 tom闚 materia堯w dotycz帷ych TW "X". Jest te� biogram z dat� rejestracji i 篡ciorysem. I wreszcie personalia agenta - pozyskanego w 1963 roku, do 1968 roku aktywnego jako TW "X", a potem, od 1969 dzia豉j帷ego jako "Rybak". Historycy maj� 瞠lazn� pewno嗆 - pod tymi pseudonimami kryje si� J霩ef Kossecki.
Wsp馧prac� J霩efa Kosseckiego z bezpiek� uznaj� za fakt - w przeciwie雟twie do teorii o wp造wowej, zakonspirowanej organizacji, do kt鏎ej mia� nale瞠�. - Fikcja i fotomonta�. Ale mnie to nie dziwi, bo du穎 jest takich "klient闚" IPN, kt鏎zy tworz� byty wirtualne. A ludzie, na kt鏎ych si� powo逝j�, albo nie 篡j�, albo nie chc� si� ujawnia�, bo obowi您uje ich przysi璕a na wsze czasy - ocenia prof. Friszke.
Rzeczywisto嗆 PRL rz康zi豉 si� prostymi regu豉mi. Nie by這 mo磧iwo軼i, by kto� taki jak Kossecki - kt鏎y by� skazany w procesie politycznym - znalaz� si� poza zasi璕iem zainteresowa� bezpieki. Istnia� tylko jeden spos鏏 "wyprania" 篡ciorysu, by nie przeszkadza� w karierze: podj璚ie wsp馧pracy z SB.
Z punktu widzenia historyk闚, kt鏎zy przejrzeli dziesi徠ki podobnych akt, w 篡ciorysie Kosseckiego wszystko doskonale wpisuje si� w klasyczny schemat. W tej uk豉dance, w kt鏎ej prawie wszystko pasuje do siebie jak w u這穎nych puzzlach, jest jeden element intryguj帷y: w徠ek dotycz帷y powi您a� Kosseckiego z KGB. Przewija si� w materia豉ch SB jako uporczywie kursuj帷a w swoim czasie pog這ska. Nie ma ani potwierdzenia, ani zaprzeczenia tego faktu, ale m鏬豚y t逝maczy�, dlaczego Kossecki czu� si� tak mocny, 瞠 publicznie krytykowa� czasem cz這nk闚 Komitetu Centralnego.
Jak uderzy� przeciwnika
Zainteresowa貫m twoj� spraw� dziennikarzy.
Mam nadziej�, 瞠 ci� ods這ni�, bo mnie szkoda na to czasu. 疾 ci� ods這ni� tak瞠 dla twoich dzieci i wnuk闚. 砰cz� ci tylko, szczerze, 瞠by ci� sumienie pozbawi這 z逝dze� i bajek, kt鏎ymi si� zas豉niasz. Posy豉m ten list do wiadomo軼i twojej 穎ny, bo mo瞠 i przed ni� k豉miesz.
(z e-maila Waldemara Kuczy雟kiego do J霩efa Kosseckiego)
Przek豉daj帷 le膨ce na stole notatki i skrypty, J霩ef Kossecki u鄉iecha si� pob豉磧iwie.
- Kuczy雟ki jest typowym endodynamikiem o motywacjach ideologicznych. Taki cz這wiek stara si� przede wszystkim zdobywa� pozycj� i w豉dz�, by wymusza� realizacj� cel闚 ideologicznych. I jako endodynamik o motywacjach ideologicznych nie d捫y do poznania prawdy.
Ale ostentacyjna dobroduszno嗆 Kosseckiego szybko si� ko鎍zy.
Cybernetyka spo貫czna nie jest jedynym kluczem u篡wanym przez niego do zg喚biania psychiki przeciwnika.
- Damski bokser. Chce mnie trafi� przez moj� 穎n�. Dlaczego napisa� najpierw do niej? Powiedzia�, 瞠 nie m鏬� mnie znale潭? Takie wyja郾ienie obra瘸 inteligencj�. Nie tylko 豉two mnie znale潭 przez Internet, ale jestem w ksi捫ce telefonicznej - dodaje Kossecki. - Wytoczy� mi totaln�, wojn� psychologiczn�.
Ale J霩ef Kossecki tak瞠 umie posy豉� zatrute strza造. Broni帷 si�, od pierwszej chwili atakuje. Na ka盥y zarzut odpowiada kontrzarzutem, robi帷 przejrzyste aluzje, 瞠 m鏬豚y poci庵n望 za sob� innych w bagno i opowiedzie� niejedn� kompromituj帷� histori�. Jak sugeruje, "w archiwum IPN najciekawsze s� dokumenty, kt鏎ych nie ma".
- Nie wiem, dlaczego Kuczy雟ki opowiada, 瞠 si� przyja幡ili鄉y. Powiedzmy szczerze - traktowa貫m go jako 廝鏚這 informacji, bo by� do嗆 gadatliwy - m闚i Kossecki. - Nie by貫m wcale pewien, czy to on mnie nie rozpracowuje. Kiedy� wpad� do Benka Tejkowskiego, gdy dyskutowali鄉y o teorii cywilizacji, i powiedzia�, 瞠 musi skorzysta� z toalety.
Oczywi軼ie przerwali鄉y rozmow�.
Gra Wikipedi�
Kiedy zacz窸am zajmowa� si� osob� J霩efa Kosseckiego, w Wikipedii znajdowa� si� dopracowany w szczeg馧ach artyku� na jego temat. Dokonania 篡ciowe J霩efa Marii Stefana Ferdynanda Kosseckiego herbu Rawicz ci庵n窸y si� przez kilka stron, zajmuj帷 wi璚ej miejsca, ni� po鈍i璚a si� noblistom.
Ale ten rozbudowany biogram nieoczekiwanie jeszcze si� powi瘯szy�. Subtelnie zwr鏂i� mi na to uwag� sam Kossecki, sugeruj帷, 瞠 zastanawia� si�, czy to ja jestem autork� zmian.
Do tej pory biogram przedstawia� sylwetk� nieznanego og馧owi bohatera walki o woln� Polsk�. Teraz nieoczekiwanie pojawiaj� si� w nim elementy kontrowersyjne, przypomniano jego zwi您ki z aparatem partyjnym, wyst徙ienia w "Dzienniku telewizyjnym" po wprowadzeniu stanu wojennego, artyku造 w "Trybunie Ludu" i "Rzeczywisto軼i". Wszystko znajduje logiczne uzasadnienie - tylko osoby niezorientowane, jak pisze autor, mog造by to uzna� za kolaboracj� z komunizmem.
Najnowsza wersja biogramu ko鎍zy si� zagadkowym fragmentem o sporze o przesz這嗆, kt鏎y si� toczy mi璠zy J霩efem Kosseckim a "ministrem z rz康u Tadeusza Mazowieckiego" i "zaowocuje najprawdopodobniej publikacj� w jednym z og鏊nopolskich dziennik闚".
- Chc�, 瞠bym pu軼i� farb�. Kuczy雟ki prawdopodobnie inspirowany jest przez inne osoby, mo瞠 obce kana造 wp造wu, i stara si� mnie sprowokowa� - przedstawia sw� wersj� wydarze� Kossecki. - To bardzo proste. M鏬豚ym si� broni�, wyci庵n望 na 鈍iat這 dzienne inne g喚boko zakonspirowane osoby z Ligi Narodowo-Demokratycznej, jakie mieli鄉y w aparacie MSW i partyjnym. A ja te osoby musz� chroni�.
Przypomina prestidigitatora, kt鏎y potrafi wyci庵a� z kapelusza ci庵le now� teori�.
- Pewne osoby wiedz�, 瞠 mam kontakty z funkcjonariuszami dawnego MSW. Takie kontakty s� bezcenne, kiedy toczy si� walka na teczki. Funkcjonariusz, kt鏎y ma star� maszyn� do pisania, formularze wyniesione z MSW, mo瞠 stworzy� dowolny dokument. Ja wiem, 瞠 na zam闚ienie takie dokumenty pok徠nie wstawiane s� do teczek w IPN - m闚i Kossecki. - Co to ma wsp鏊nego ze mn� jako agentem "X"? To proste. Przyciska si� mnie, by znale潭 te osoby.
Jak podkre郵a, rozmawia ze mn� szczerze, bo przecie� zosta豉m prze鈍ietlona przez kontrwywiad Ligi Narodowo-Demokratycznej.- Po namy郵e doszed貫m do wniosku, 瞠 wiem, o co chodzi w tej grze przeciwko mnie. Najwa積iejsze jest szkolenie nowego narybku, a to idzie mi coraz lepiej. Powsta豉 ju� pi徠a grupa, z kt鏎� pracuj�. Oczywi軼ie takie grupy mo積a infiltrowa�.
Ale to nie ma sensu, bo osoby infiltruj帷e uleg造by logice moich wyk豉d闚 i nawet nie trzeba by這by ich przewerbowa�.
Ka盥y, kto zetknie si� ze mn� i mymi wyk豉dami, po pewnym czasie spojrzy na rzeczywisto嗆 moimi oczami.
_________________ JerzyS
"Prawdziwa wiedza to znajomo嗆 przyczyn."
Arystoteles
|