W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Klimat mniej podatny na CO2 niż wcześniej sądzono  
Podobne tematy
Globalne ocieplenie35
globalne ocieplenia wywołane przez człowie to totalna bzdura28
CO2 skwasza oceany 7
Pokaz wszystkie podobne tematy (40)
Znalazłeś na naszym forum inny podobny temat? Kliknij tutaj!
Ocena:
5 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 4111
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:21, 25 Lis '11   Temat postu: Klimat mniej podatny na CO2 niż wcześniej sądzono Odpowiedz z cytatem

CO2 climate sensitivity 'overestimated'

Global temperatures could be less sensitive to changing atmospheric carbon dioxide (CO2) levels than previously thought, a study suggests.

The researchers said people should still expect to see "drastic changes" in climate worldwide, but that the risk was a little less imminent.

The results are published in Science.

Previous climate models have tended to used meteorological measurements from the past 150 years to estimate the climate's sensitivity to rising CO2.

From these models, scientists find it difficult to narrow their projections down to a single figure with any certainty, and instead project a range of temperatures that they expect, given a doubling of atmospheric CO2 from pre-industrial levels.

The new analysis, which incorporates palaeoclimate data into existing models, attempts to project future temperatures with a little more certainty.

Lead author Andreas Schmittner from Oregon State University, US, explained that by looking at surface temperatures during the most recent ice age - 21,000 years ago - when humans were having no impact on global temperatures, he, and his colleagues show that this period was not as cold as previous estimates suggest.

"This implies that the effect of CO2 on climate is less than previously thought," he explained.

ciąg dalszy: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-15858603
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Lestar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:41, 25 Lis '11   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kto sądził ten sądził, my już tak dawno nie sądziliśmy...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
emisariusz

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:04, 02 Sty '21   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A 300-400 lat temu zamarzał Bałtyk.. (w podaniach jest to wiek XVI, XVII -choć czasami mówi się również o wieku XVIII). W każdym razie stopień jego zlodzenia był bez wątpienia o wiele większy niż obecnie Idea . I co - może to także zasługa człowieka, że przez ten cały okres klimat ociepla się do tego stopnia, że Bałtyk już w wieku XVIII praktycznie nie zamarza? Otóż klimat się ociepla nie od od ostatnich stu lat (jak próbuje się nam wmawiać) -ale duuużo dużo wcześniej, to proces postępujący miarowo już od wieluset lat ! -właściwie od ostatniej epoki lodowcowej, czyż nie(? Rolling Eyes) a zatem niezależnie od ilości dwutlenku węgla wyprodukowanego przez człowieka (bo chyba nie sądzimy że "przemysł spalinowy" istniejący w wieku XVI-XVII doprowadza do tak potężnych zmian, że nawet Bałtyk już przestaje zamarzać! (nie mówiąc o tym, że sama rola CO2 jako tzw. gazu cieplarnianego jest wysoce dyskusyjna)). "50 lat temu to były zimy!!" ..tak, były .. ale 400 lat temu to dopiero były zimy! Razz Surprised
J a s n y

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:08, 23 Paź '21   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

od 8 minuty:

de93ial

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 05:53, 13 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wrzucam tu bo chyba najbardziej pasuje.

Zmiana narracji. Propaganda zderzyła się z fizyką i przegrała co nawet najwięksi mąciciele zauważyli.

Wersja PL
Powrót do góry
emisariusz

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:19, 13 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bill Gates wysrał trzy zdania - a ten cały film o tym nakręcił Rolling Eyes ..

W Europie nic się nie zmieni. Religię klimatyzmu zapoczątkowali "amerykańcy *naukowcy". Potem rozsiewali ją po całym świecie, wszędzie gdzie się dało, zasiali ją na gruncie europejskim. Kiedy już w Europie wykiełkowała, i się przyjęłła, Ameryka zamyka *projekt , żeby nie promieniował na jej podwórku : *murzyni zrobili swoje, murzyni mogą wrócić do szafy.
Inżynieria społeczna level advanced — socjotechnika paranaukowa do kreowania globalnych trendów. ....tylko trzeba pamiętać, żeby przypadkiem nie uwierzyć we własną propagandę.
RuskaOnuca

Post zebrał 180 sat

PostWysłany: 14:52, 13 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale to, że wyciąganie węgla z ziemi i utlenienie go (i generalnie wyciąganie pierwiastków zamkniętych dotychczas pod ziemią) rozstraja i zajebiście przyśpiesza procesy przebiegające na planecie jest oczywiste. Kiedyś węgla w ziemi było mniej, a więcej we florze, rośliny były ogromne, fauna była mega.
To się wszystko samo pięknie wyreguluje przy okazji regulując nas, kataklizmami, migracjami i przy nich wojnami.

Myślę, że planeta sobie z nami w końcu poradzi Laughing
Powrót do góry
emisariusz

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:32, 13 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierdolenie o szopenie Rolling Eyes

Cytat:
wyciąganie węgla z ziemi i utlenienie go (i generalnie wyciąganie pierwiastków zamkniętych dotychczas pod ziemią) rozstraja i zajebiście przyśpiesza procesy przebiegające na planecie jest oczywiste.
Nie wiem jakie "procesy przebiegające na planecie" masz na myśli.
RuskaOnuca

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 08:59, 14 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeżeli mówimy o CO2 to głównie fotosynteza - to ogromna siła. Rośliny(również/głównie morskie) spalony przez nas węgiel znowu przerobią do ciała stałego- swoje komórki, następnie obumrą, zostaną pokryte osadami i za XXXX lat węgiel z powrotem powinien zostać zamknięty w ziemi. W teorii, bo jak wyciągamy węgiel w dużych ilościach, to wszystko dzieje się szybciej niż bez człowieka. A że CO2 jest gazem cieplarnianym, to będzie trochę cieplej, co rozstraja nam pogodę i czyni ją coraz bardziej ekstremalną. Może w ten sposób planeta przywróci sobie sama ustawienia fabryczne (likwidując nas).

Nie jestem ekozjebem, a jedynie przeprowadziłem wieloletnie doświadczenie prowadząc akwaria roślinne hi tech, dozując makro i mikroelementy w tym CO2 który jest makroelementem budulcowym roślin + ekstremalnie dużo światła. No i lubię obserwować przyrodę.
Powrót do góry
emisariusz

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:04, 14 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
to będzie trochę cieplej, co rozstraja nam pogodę i czyni ją coraz bardziej ekstremalną.
Nieuprawnione wnioskowanie. Z faktu że jest trochę cieplej, nie wynika żaden pogodowy ekstremizm Idea . Helou! ..
A to "rozstrojenie" też jest co najmniej zagadkową projekcją - przynajmniej dla mnie Smile .. Postulat, że klimat jest szczególnie (bo naturalnie!) "nastrojony" -na jakąś "najlepszą" z możliwych częstotliwości Very Happy jest ... KURIOZALNY.

Ogólnie alarmizm i fatalizm

Cytat:
Może w ten sposób planeta przywróci sobie sama ustawienia fabryczne
Błąd myślenia, dogmat o "ustawieniach fabrycznych klimatu" . NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO Surprised
oko

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:09, 14 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

RuskaOnuca napisał:
jeżeli mówimy o CO2 to głównie fotosynteza - to ogromna siła. Rośliny(również/głównie morskie) spalony przez nas węgiel znowu przerobią do ciała stałego- swoje komórki, następnie obumrą, zostaną pokryte osadami i za XXXX lat węgiel z powrotem powinien zostać zamknięty w ziemi. W teorii, bo jak wyciągamy węgiel w dużych ilościach, to wszystko dzieje się szybciej niż bez człowieka. A że CO2 jest gazem cieplarnianym, to będzie trochę cieplej, co rozstraja nam pogodę i czyni ją coraz bardziej ekstremalną. Może w ten sposób planeta przywróci sobie sama ustawienia fabryczne (likwidując nas).

Nie jestem ekozjebem, a jedynie przeprowadziłem wieloletnie doświadczenie prowadząc akwaria roślinne hi tech, dozując makro i mikroelementy w tym CO2 który jest makroelementem budulcowym roślin + ekstremalnie dużo światła. No i lubię obserwować przyrodę.

Ma to znaczyć, że zaobserwowałeś (choćby początki) proces tworzenia węgla kamiennego, że tak dosadnie tłumaczysz cykle jego powstawania?
W sprawie dwutlenku węgla...czy ktoś zaobserwował ile CO2 wydalają z siebie natrętnie gadające globalistyczne łajzy...?
Gdyby zatkać ich rozwydrzone ryje, planeta od razu odetchnęła by z ulgą, a i ciszej by było.
Powrót do góry
RuskaOnuca

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:37, 14 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To co pisze wynika z moich obserwacji, osobistych rozmyślań i rozmów z ludźmi którzy nie są ekologami, a raczej cichymi przyrodnikami. Nie słucham ekozjeboterorystów ani tych z drugiej strony, sam jeżdżę kopcącym 200 konnym dieslem a ciepło w moim domu pochodzi z węgla kamiennego spalanego w moim kotle.

Jak macie swoje przemyślenia, to chętnie z Wami podyskutuję, np. na temat obiegu węgla w przyrodzie.

Cytat:
Ma to znaczyć, że zaobserwowałeś (choćby początki) proces tworzenia węgla kamiennego, że tak dosadnie tłumaczysz cykle jego powstawania?

Uważam, że obserwuję ten proces w każdej sekundzie gdy patrzę na drzewo, staw lub ocean. Wiązanie węgla z dwutlenku węgla następuje w komórkach roślin, kiedyś, jak umrą utworzą torf, później przykryją je osady, tektonika się poruszy, wody ocenanów się przesuną naciskając na te osady - i myk, będzie węgiel. Tylko za bardzo dużo lat, nie wiem ile.

Moim zdaniem uwalnianie węgla do atmosfery katalizuje te naturalne procesy, a czy ta rozkręcona maszyneria nie zrobi nam krzywdy, no to nie jestem pewien. Może to skala tysiąca lat, a może 10tysięcy, nie mam zdania. W każdym razie pewnie ludzkość w tym czasie kilkukrotnie sama się niemal wykończy.
Powrót do góry
stronnik

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:47, 14 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od pewnego czasu podejrzewam, że wzrost dwutlenku węgla w atmosferze znacznie łagodzi klimat Ziemi. To znaczy zmniejsza ogólne wahania temperatur. Tak przynajmniej wynika z moich obserwacji Rolling Eyes .
emisariusz

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:38, 14 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

RuskaOnuca napisał:
sam jeżdżę kopcącym 200 konnym dieslem a ciepło w moim domu pochodzi z węgla kamiennego spalanego w moim kotle.
I co w związku z tym? .. Czy wspominasz o tym jedynie po to, aby zaznaczyć swoją dezynwolturę? Rolling Eyes ... Bo jeżeli ani przez moment nie przeszło ci przez myśl, że być może w ten sposób ulepszasz globalną sytuację klimatyczną - to znaczy że zostałeś kierunkowo zaprogramowany do myślenia i postrzegania w ograniczonych boksem , z góry określonych ramach Surprised .
RuskaOnuca

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:54, 14 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

emisariusz napisał:
I co w związku z tym? .. Czy wspominasz o tym jedynie po to aby zaznaczyć swoją dezynwolturę? Rolling Eyes ... Bo jeżeli ani przez moment nie przeszło ci przez myśl, że być może w ten sposób ulepszasz globalną sytuację klimatyczną - to znaczy że zostałeś kierunkowo zaprogramowany do myślenia i postrzegania w ograniczonych boksem , z góry określonych ramach Surprised .

Uważam że chuja z tym możemy zrobić. Bo nawet jak połowa przestanie kopcić, to ta druga połowa nie przestanie i na kopcących czołgach wjadą ustawiać życie ekoludków.
Ja nie mówię co ludzkość powinna, bo to nie ma sensu, stanie się w naturalny sposób to, co ma się stać i mam prawo przewidywać, że genialna natura nas za to zgładzi, a później powoli węgiel wciśnie z powrotem w ziemię. Czy to prawda, nie wiem, Ty nie wiesz - i się pewnie nie dowiemy bo to raczej wykracza poza czas trwania naszych żyć.

Napisałem o aucie i kotle po to, abyś przestał mnie traktować jak kogoś kto coś Ci próbuje kazać robić.
Ja nie atakuję, ja dyskutuję.
Powrót do góry
emisariusz

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:57, 14 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Uważam że chuja z tym możemy zrobić. Bo nawet jak połowa przestanie kopcić, to ta druga połowa nie przestanie
Aha, czyli jednak nic nie zrozumiałeś z tego o czym ci napisałem Rolling Eyes . Jesteś chodzącym lemmingiem i dalej się nakręcasz w tym samym kołowrotku.

Cytat:
mam prawo przewidywać, że genialna natura nas za to zgładzi,
Bo przez myśl ci nie przejdzie, że może nas za to wynagrodzić, co nie Rolling Eyes .. Samo pomyślenie jest grzechem Smile

Cytat:
a później powoli węgiel wciśnie z powrotem w ziemię
DEBIL
RuskaOnuca

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:13, 14 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie mam doświadczenia by przewidywać dokładnie co stanie się w środowisku lądowym po zwielokrotnieniu obecności CO2 w powietrzu ale

Jako długoletni akwarysta sprawdziłem co dzieje się, gdy zawartość CO2 zwiększa się w wodzie (jest jeszcze zależność do twardości węglanowej ale to pomińmy),

Przy podawaniu CO2 i odpowiedniej ciepłocie i naświetleniu, rośliny przyśpieszają wzrost kilkukrotnie. CO2 zmniejsza jednocześnie PH wody co generalnie rośliny lubią, ale przy dalszym podawaniu CO2 osiągamy zakwaszenie wody które najpierw zabija ryby, a następnie zabija rośliny. Przeżywają tylko glony, jeśli dalej udałoby się zakwaszać to one też by umarły, ale o to trudno w naturze(czy na pewno?), a w akwarium się da, podkręcając podaż CO2, co można przyrównać do cywilizacyjnego wydobywania węglowodorów z ziemi.

Ja wiem, że w uproszczeniu, więcej węgla w powietrzu, to pomidorki lepiej rosną. To prawda, ale pozytywne skutki raczej będą do pewnego momentu, a później pojawią się negatywne.

Cytat:
DEBIL

Pięknie się podpisałeś. Teraz albo zaczniesz mówić rzeczowo ale rucham cie pastuchu i lądujesz w ignorowanych.
Powrót do góry
emisariusz

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:15, 14 Sty '26   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Pięknie się podpisałeś.
Nie siebie tylko ciebie. Ale skoro uważasz, że to jakiś mój podpis - to dlaczego ląduję w ignorowanych, obraziłeś się za coś? Przecież podobno nie odebrałeś tego osobiście? ?! Eh?
Dostrzegam pewną NIEKONSEKWENCJĘ.
Ale to chyba typowe u debili Rolling Eyes

Cytat:
rucham cie pastuchu i lądujesz w ignorowanych.
No to wypierdalaj w podskokach, twoja strata ignorancie.

Cytat:
pozytywne skutki raczej będą do pewnego momentu.
a to ciekawe, powoli zmieniasz narrację. Bo ja zewsząd słyszę wyłącznie o negatywnych skutkach od samiuśkiego początku Rolling Eyes .

Cytat:
a później pojawią się negatywne
...czyli niby JAKIE Question

Cytat:
albo zaczniesz mówić rzeczowo
Nice try, ale Ja nie muszę nieledwie zaczynać - ja cały czas mówię rzeczowo Surprised . helou, helou!
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Skocz do: